Trendy żywieniowe 2021

trendy-żywieniowe-2021

Trendy żywieniowe 2021 – co i jak jemy?

Pandemiczna rzeczywistość zmieniła nastawienie konsumentów do spożywanej żywności. Wiele osób postanowiło bardziej zadbać o swoje organizmy, a co za tym idzie jeść świadomie i zdrowo. W artykule wyróżniamy najbardziej zauważane trendy żywieniowe w 2021 roku. Sprawdź jakie jedzenie jest teraz w modzie!

Popularne diety

Omawiając trendy żywieniowe 2021 roku należy zacząć od weganizmu, który nieprzerwanie z roku na rok zyskuje na popularności. Produkty dla wegan nie budzą już uśmiechów i nie są tylko ciekawostką na sklepowych półkach. Co ciekawe styl życia jakim jest weganizm nie tylko sugeruję osobom go uskuteczniającym jak jeść. Od jakiegoś czasu wiąże się on również ze zwiększonym popytem na np. wegańskie kosmetyki.

Fleksitarianizm czyli najprościej rzecz ujmując dieta wegetariańska, w której co pewien czas pojawia się jednak mięso. Wiele osób zadaję się sobie pytanie jak jeść z korzyścią dla swoich kubków smakowych, ale też zdrowia. Najważniejszym założeniem fleksitarianizmu jest zasada mówiąca o braku konieczności eliminacji określonych produktów ze swojego jadłospisu. Pozwala to na np. na sporadyczne spożywanie mięsa, które oprócz posiadanych walorów smakowych jest też doskonałym źródłem białka i składników mineralnych. Fleksitarianizm jest mniej rygorystyczny od innych diet, co zwiększa jej atrakcyjność w oczach osób zadających sobie pytanie: jak jeść?

Jedzenie na wynos

Zamawianie jedzenia na wynos od dawna cieszyło się w naszym kraju dużą popularnością. Sytuacja pandemiczna, zamkniecie lub ograniczenie kali działalności lokali gastronomicznych spowodowała, że ten trend urósł jeszcze bardziej w siłę. Wiele zapracowanych osób chciałoby jeść smacznie, zdrowo przy niedużym nakładzie czasowym. Systematyczne gotowanie nie zawsze jest możliwe przy nadmiarze obowiązków służbowych i rodzinnych. Pomocnym rozwiązaniem okazuje się kolejny trend żywieniowy 2021, jakim jest catering dietetyczny. Dieta pudełkowa zapewnia swoim klientom zbilansowane i zróżnicowane posiłki każdego dnia, dzięki czemu cieszy się coraz większym zainteresowaniem.

Lokalna zdrowa żywność

Kolejnym ciekawym trendem żywieniowych 2021 roku jest olbrzymi popyt na lokalną ekologiczną żywność. Regionalne produkty doczekały się osobnych stoisk i regałów nawet w większych sieciach spożywczych. Duże zainteresowanie wzbudzają też mniejsze sklepy z ekologiczną żywnością, oferujące produkty wytwarzane przez mniejszych lokalnych przedsiębiorców. Można powiedzieć, że omawiany trend przynosi korzyści wszystkim – od producenta po sprzedawcę i konsumenta.

Może Ci się również spodoba