Gotowanie bez marnowania – chodowanie z resztek

Ostatnio w Polsce zwiększa się świadomość dotycząca skutków marnowania żywności. Coraz więcej osób robi bardziej przemyślane zakupy spożywcze i chętniej dzieli się posiłkami z innym. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że nawet resztki niektórych warzyw można powtórnie wykorzystać. Jak? Jak gotować nie marnować żywności? Wszystkiego można się dowiedzieć z tego tekstu!
Jak gotować, by nie marnować?
Gotowanie bez marnowania wcale nie jest trudne. Konieczne jest przede wszystkim odpowiednie podejście. Przed każdymi zakupami należy zajrzeć do lodówki i szafek, a następnie sporządzić listę, na której znajdą się tylko niezbędne produkty. W tym celu potrzebne będzie także przygotowanie jadłospisu na kolejne 3 dni. Lepiej nie robić zakupów na dłuższy okres, ponieważ produkty nie będą wtedy już zbytnio świeże. W trakcie wizyty w sklepie trzeba skupić się wyłącznie na wcześniej przygotowanej liście. Obecnie w sklepach jest sporo promocji, głównie takich, kiedy trzeba kupić kilka tych samych produktów, aby uzyskać niższą cenę. Jednak nie będzie to żadna oszczędność, jeśli połowa z nich za kilka dni trafi do kosza. Chcąc skorzystać z takiej promocji, można to zrobić z inną osobą.
Gotowanie bez marnowania ma sens wtedy, kiedy posiłki będą przygotowywane zgodnie ze wcześniejszymi ustaleniami. Jeśli danego dnia ktoś chce zjeść obiad na mieście, powinien to uwzględnić podczas robienia listy.
Gotowanie bez marnowania – resztki warzyw, które można ponownie wykorzystać
Gotowanie bez marnowanie to nie tylko racjonalne zakupy, ale też kreatywność w kuchni.
Co ciekawe, niektóre części warzyw można wykorzystać do ich ponownego wzrostu i stworzenia niewielkiego ogródka na parapecie. Wystarczy tylko poznać te rośliny i sposób, w jaki uzyskać nowe egzemplarze. Najlepsze jest to, że nowe warzywa będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe! O to kilka przykładów resztek warzyw, które można hodować w kuchni:
- Cebula i czosnek. Można je hodować w niewielkich pojemnikach np.małych doniczkach. Część cebuli z korzonkami należy zalać wodą lub umieścić w ziemi. Bardzo szybko wyrośnie nam przepyszny szczypiorek. Natomiast czosnek wkłada się wyłącznie do ziemi przy użyciu jego ząbków.
- Por. Końcówkę z korzonkami trzeba włożyć do pojemnika z wodą, a kiedy zacznie wypuszczać nowe liście, przesadzić do doniczki z ziemią.
- Chrzan. Kawałek korzenia należy umieścić w dość żyznej glebie. Nowe korzenie mogą pojawić się po kilku miesiącach.
- Końcówki marchewki z natką wystarczy umieścić w pojemniku z wodą, by po niedługim czasie cieszyć się pięknie pachnącą pietruszką. Zresztą to samo można zrobić z selerem lub białą pietruszką.
Jak widać, gotowanie bez marnowania nie jest wcale trudne i czasochłonne. Odrobina chęci i zaangażowania pozwoli nam się cieszyć pysznymi posiłkami z dodatkiem własnych warzyw. Najważniejsze jest jednak to, że marnowana żywność zostanie ograniczona do minimum.