Szybkowar – krótkie i ekologiczne gotowanie

Szybkowar to rodzaj garnka szczególnie dla tych, którzy cenią swój czas. Jego działanie polega na tym, że podczas gotowania zmienia się ciśnienie wewnątrz urządzenia. Dzięki temu, że wzrasta ciśnienie możemy szybciej osiągnąć temperaturę wrzenia potrawy. Krótsze gotowanie to mniej zużytej energii. 

Najczęściej wykonany jest ze stali nierdzewnej lub aluminium. Ten pierwszy można swobodnie myć w zmywarce.

Warunkiem odpowiedniego działania szybkowaru jest jego szczelność. Przy okazji zyskujemy dodatkowe korzyści. Wraz z parą nie ucieka nam tak duża ilość substancji wymywanych z przygotowywanego posiłku a przypalenie potrawy jest znacznie utrudnione. Oszczędzamy też wodę – możemy użyć jej mniej, ponieważ nie paruje tak silnie.

Urządzenie jest stosunkowo proste w użyciu, jednakże nie oznacza to, że nie posiada wad. Sporą obawę budzi fakt, że podczas gotowania nie mamy kontroli nad tym co się dzieje wewnątrz naczynia, ponieważ jest ono ciągle zamknięte. Dla osób które dla pewności co chwilę zaglądają do garnka, zmiana przyzwyczajenia początkowo będzie koszmarem, ale być może warto przetestować ten wynalazek w swoim domu. Ostatecznie, gdy nie zamkniemy pokrywy szczelnie, będzie służyć nam za najzwyklejszy garnek.

Może Ci się również spodoba