Wegańskie przepisy na resztki ziemniaków

Podpowiadamy co zrobić z resztkami ziemniaków które zostały z obiadu, aby się nie zmarnowały.

Ziemniaczane paszteciki z kapustą
1 główka kapusty
1 łyżka oliwy
1 łyżka margaryny wegańskiej
3 duże cebule pokrojone w kostkę
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej świeżej szałwii
3 szklanki rozgniecionych ziemniaków
¼ szklanki pokrojonej szalotki
Sól morska oraz pieprz

Ugotować kapustę na parze, następnie posypać solą oraz odłożyć na bok. Rozgrzać piekarnik. Margarynę i olej umieścić na patelni wraz z cebulą i szałwią i podpiekać ok.10 minut do momentu aż cebula zmięknie. Dodać czosnek i smażyć razem jeszcze minutę.  Kapustę wymieszać z ziemniakami, dodać  szalotkę oraz usmażone warzywa. Pozostawić do ostygnięcia. Całość podzielić na 8 równych pasztecików i umieścić na blasze. Zapiekać przez 20 minut w piekarniku a następnie odwrócić i piec jeszcze kolejne 5 minut.
Paszteciki poleca się serwować na ciepło.

Pikantne babeczki ziemniaczane
2,5 szklanki rozgniecionych ziemniaków
2 łyżki wegańskiej margaryny
1 szklanka drobno posiekanych grzybów
2 posiekane szalotki
1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z 1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli morskiej
Pieprz

Przy użyciu margaryny smażyć na patelni szalotkę i grzyby przez około 7 minut. Rozgrzać piekarnik. Umieścić ziemniaki w dużej misce i wymieszać z usmażonymi warzywami z patelni. Dodać mąkę, siemię, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dokładnie połączyć i wyłożyć do formy na muffiny. Piec ok. 40 minut aż muffiny osiągną złotą barwę a następnie serwować ciepłe.

Może Ci się również spodoba