Sposób chowu kur – od ciebie zależy co wybierzesz
Oznaczanie długimi numerkami każdego jajka nie jest bezcelowe i należy zwrócić na nie uwagę podczas zakupów. W zależności od tego w jakich warunkach żyła kura, odpowiedni numer zostaje nadany jajku.
Rozszyfrowując KOD
Przykład: 3/PL/10 17 13 04
Patrząc od prawej strony mamy oznaczenia: kodu fermy, kod zakresu działalności, kod powiatu, województwa, literowe oznaczenie kraju, a pierwsza cyfra oznacza system chowu kur.
I tak po kolei interpretujemy:
„0” – chów ekologiczny – zwierzęta które zniosły dane jajko były hodowane na świeżym powietrzu, z zupełnie wolnym dostępem do wybiegu oraz były karmione paszą posiadającą certyfikat ekologiczny.
„1” – chów wolno wybiegowy – podobnie jak w przypadku ekologicznego, kura ma dostęp do wybiegu i żyje w swobodnych warunkach, natomiast na noc jest zamykana w klatce.
„2” – chów ściółkowy – kura żyje w sztucznych warunkach, w budynkach gdzie zagęszczenie wynosi 25 ptaków m2, ale może chodzić swobodnie i posiada dostęp do piasku i grzęd.
„3” – chów klatkowy – najbardziej nieprzyjazny z możliwych. Zwierzęta spędzają całe swoje życie w ciasnych klatkach stojących na sobie. W takich warunkach kura często nie ma możliwości się obrócić. Będąc tak blisko innych, kury często wzajemnie się dziobią i drapią. Pokarm dostarczany jest sztucznie, wraz z dodatkami w postaci hormonów oraz antybiotyków.
Sposób hodowli ma ogromne znaczenie dla naszego sumienia, ale również zdrowia. Kury, które biegają na wolności mają m.in. silniejsze kości. Ich jajka potrafią zawierać 20-krotnie więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż od tych z ferm.