Zdrowe przepisy na święta Bożego Narodzenia

Zdrowe przepisy na święta

Wigilia oraz Święta Bożego Narodzenia już niedługo. Jest to czas cudownych chwil z bliskimi, a także kulinarnych pokus. Zmagając się z grudniową aurą oraz licznymi obowiązkami, które spadają na nas wraz ze zbliżającym się końcem roku, tęsknimy za momentami, kiedy ogarnie nas uczucie świątecznej sytości oraz błogości. W tej sytuacji utrzymanie dotychczasowej wagi w okresie bożonarodzeniowym wydaje się wręcz zadaniem niemożliwym. Jak jednak przygotować święta tak, aby królowały na nich zdrowe przepisy na święta Bożego Narodzenia, a jednocześnie nie straciły one swojego uroku oraz smaku?

Przede wszystkim – dobry plan!

Dla jednych Święta Bożego Narodzenia mają wymiar religijny, dla innych opierają się na idei dzielenia radości z naszymi najbliższymi. Celem wspólnie przygotowanej uczty ma być także rozjaśnienie mroku grudniowej nocy, przywołanie spokoju oraz nadziei. Pamiętajmy o tym, kiedy rozpoczynamy przygotowania do naszych świąt.

Przyrządzając zdrowe przepisy na Święta Bożego Narodzenia zwróćmy uwagę na dobre przygotowanie planu działania. Nie musimy bowiem przesadzać z ilością oraz wymyślnością naszych dań. Przygotowania rozpocznijmy od wzięcia pod uwagę chorób osób zasiadających przy stole. Jest to niezwykle ważna kwestia w obliczu ich zdrowia. Przykładowo, jeśli przy stole znajdą się osoby zmagające się z cukrzycą, postarajmy się obniżyć indeks glikemiczny w potrawach.

Jak obniżyć indeks glikemiczny w potrawach świątecznych?

  • Mąkę pszenną zwykłą zastąpmy mąką pszenną razową. Jej niższy indeks glikemiczny to nie wszystko. Zawiera ona także gluten. Potrawy będziemy mogli zatem przygotowywać według tradycyjnych przepisów – bez modyfikacji i obaw, że nie wyjdą.
  • Biały cukier zastąpmy ksylitolem. Nie powoduje on bowiem wzrostu glukozy we krwi oraz bez problemu może być stosowany w wysokich temperaturach. Pamiętajmy jednak, aby nie stosować go podczas wyrobu ciast drożdżowych.
  • Chleb razowy i kasza zamiast jasnego pieczywa i ziemniaków. 

Mądre korzystanie z tradycji

Wybierając zdrowe przepisy na Święta Bożego Narodzenia zastanówmy się także nad naszymi potrzebami. Wśród możliwych wariantów wyszukajmy nie tylko te, które będą zdrowe, ale i zaspokoją nasze podniebienia. Świąteczny barszcz lub inną ulubioną zupę możemy ugotować na lekkim wywarze, a smażoną rybę możemy zastąpić wersją grillowaną lub duszoną. Na to, co kupujemy, warto zwrócić uwagę już w trakcie zakupów. Ryby nie powinny być nadmiernie tłuste, a w naszych przepisach nie powinno znajdować się zbyt dużo mąki pszennej zwykłej.

Nie zapominajmy także o dobroczynnym wpływie kompotu z suszonych owoców. W momencie, kiedy planujemy potrawy na pozostałe świąteczne dni postawmy na zdrową dziczyznę lub drób, a także dodatki w postaci warzyw. Również wśród słodkości mamy szeroki wybór. W Internecie znajdziemy bowiem wiele zdrowych przepisów na świąteczne ciasta, w których składniki kaloryczne zastąpione są tymi z mniejszą liczbą kalorii.

Zachowajmy równowagę

Poza zdrowymi przepisami na Święta Bożego Narodzenia o swoje zdrowie możemy zadbać także za pomocą aktywności fizycznej. Wspólne rodzinne zabawy lub spacer na świeżym powietrzu pomogą zrównoważyć nam nieco większą ilość kalorii, które zjemy w okresie świątecznym. Nawet jedząc wyłącznie zdrowe potrawy pamiętajmy, aby zachować umiar. Drugi kawałek ciasta nie zawsze musi oznaczać błogość oraz uczucie sytości. To, czego należy unikać, to jedzenie na siłę tylko po to, aby nie zmarnować jedzenia.

Może Ci się również spodoba