Domowy jogurt

Zamiast dokładnego sprawdzania składu każdego jogurtu który mamy zamiar włożyć do koszyka w sklepie, możemy z łatwością sami wykonać jogurt w domu. Wtedy będziemy dokładnie wiedzieli, że nie znajduje się tam żaden niepożądany składnik. W składzie kupowanego jogurtu może znaleźć się wiele cukru, barwników, zagęstników, aromatów i żelatyny.

Zrobienie własnoręcznie jogurtu nie stanowi większego problemu. Do przygotowania go można użyć jogurtownicy lub zwyczajnego termosu.

Zaczynamy od tego, że niezbędny jest „starter” w postaci pierwszego jogurtu. To może być ostatni kupiony przez nas jogurt, ponieważ później bazą będzie jogurt zrobiony własnoręcznie. Nie ma większego znaczenia czy będzie to jogurt naturalny, grecki czy bałkański – można wybrać według uznania. Potrzebne będzie oczywiście również mleko. Może być dowolne, jednak gdy użyjemy tłustego to uzyskamy bardziej kremową konsystencję.

Jak przygotować
1 litr mleka wlewamy do garnka i gotujemy 20 minut, starając się nie doprowadzić do wrzenia. Wyłączamy palnik i czekamy aż schłodzi się do temperatury ok. 30-40 stopni Celsjusza. W tym momencie mieszamy z jogurtem (150 g) i przelewamy do termosu lub jogurtownicy. Po ok. 12 godzinach mamy gotowy jogurt naturalny.
Jeśli podzieliliśmy jogurt na 7 porcji (po ok. 160 g), to 6 z nich można zjeść, a siódmą potraktować jako starter do następnego jogurtu.

Domowy jogurt można dowolnie mieszać z dodatkami. Owocami, dżemami, rodzynkami, otrębami, przyprawami.

Jogurtownica nie jest narzędziem niezbędnym do przygotowania takiego jogurtu, ale znacznie ułatwia pracę. Używając takiego sprzętu od razu mamy pojemniczki na jogurty.

Jogurtu domowej roboty można używać jako zamiennika dla śmietany, co przy okazji uczyni naszą dietę zdrowszą i tańszą.

Może Ci się również spodoba