Jedz sezonowe owoce i warzywa

Zdrowa dieta powinna być różnorodna. Dlatego należy zwracać szczególną uwagę na to, jakie owoce i warzywa jadamy w jakim sezonie.Nasze codzienne menu jest bogate w różnorakie produkty, aby odpowiednio uzupełniały w organizmie wszystkie witaminy i składniki mineralne. Każdy zdaje sobie sprawę z faktu jak wielką rolę odgrywają tutaj owoce i warzywa. Jednak powinniśmy kłaść nacisk na to, czy aby na pewno to co zjadamy jest tak wartościowe jakbyśmy sobie tego życzyli.

Cenną umiejętnością jest zwracanie uwagi na to, na jakie warzywo lub owoc jest właśnie najlepszy czas. Spożywanie ich w okresie naturalnego występowania pozostaje w zgodzie z rytmem naturalnym i prawami przyrody co powoduje, że wtedy są najbogatsze w swoje właściwości oraz najsmaczniejsze. Dodatkową korzyścią kupowania tych produktów w sezonie jest ich korzystna cena.

Zacieranie naturalnego porządku występowania świeżych owoców i warzyw powoduje przymus stosowania procesów wspomagających, takich jak oczyszczanie, chemizowanie, itp. Roślinom sztucznie stwarza się warunki do wzrastania, woskuje, konserwuje oraz często transportuje na dalekie odległości. Im dłuższa trasa jaką musi przebyć dany owoc lub warzywo, tym więcej środków chroniących je przed zepsuciem podczas transportu. Nie należy zapominać o podrażaniu kosztów ekonomicznych i środowiskowych związanych z tym, że im większa odległość, tym więcej zużytego paliwa.

Najrozsądniejszym rozwiązaniem problemu ochoty na truskawki w lutym, jest zamknięcie ich smaku w słoikach, w postaci mrożonej, czy suszonej. Własnoręczne przygotowanie przetworów powoduje, że jesteśmy świadomi, że są wolne od środków konserwujących czy innych niechcianych dodatków .

Wiele wartościowych informacji na ten temat można znaleźć tutaj: http://eatseasonably.co.uk/

Może Ci się również spodoba