Budyń czekoladowy domowej roboty

Jak uchronić się przed nieświadomym pochłanianiem dodatków spożywczych? Najlepiej przygotowując potrawy własnoręcznie.

Możemy na przykład zrobić łatwy w przygotowaniu deser w postaci budyniu czekoladowego. Nie zajmie nam to wiele więcej czasu a unikniemy dostarczenia organizmowi sztucznych polepszaczy smaku i zapachu oraz konserwantów.

W celu przyrządzenia dużych dwóch porcji potrzebne będzie:

– 1 litr mleka
– 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka kakao
– opcjonalnie: cukier, wiórki kokosowe, grysik

Wykonanie nie różni się znacząco od sposobu przygotowania budyniu z torebki. Odlewamy pół szklanki zimnego mleka i mieszamy w niej mąkę, kakao i/lub dodatki. Resztę zagotowujemy i gdy wrze łączymy wszystko razem. Gotujemy chwilkę jednocześnie mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Na koniec przelewamy do salaterek i gotowe do jedzenia!

Może Ci się również spodoba