Mrozić zamiast wyrzucać
Jest kilka sposobów aby dbać o to aby żadne jedzenie w domu się nie zmarnowało. Jednym z nich jest zamrażanie. Jednak nie wszystko i w każdym stanie nadaje się do włożenia do zamrażarki.
Przed zamrożeniem dobrze jest podzielić potencjalna mrożonkę na porcje. Dzięki temu pożywienie będzie równomiernie zamrożone a my możemy wyjmować i rozmrażać tylko tyle, ale faktycznie jest nam potrzebne.
Co zamrażać
Produkty w zamrażarce zwykle są przechowywane w temperaturze ok. – 18 st. C. W tych warunkach można trzymać:
• Owoce – przez około pół roku
• Potrawy mięsne i warzywne, zupy – 2-3 miesiące
• Smażone mięso – 4 miesiące
Czego zamrażać nie wolno
Nie poleca się zamrażać jajek lub potraw je zawierających. Świeże jajka można przechowywać w lodówce ok. 3 tygodni, a ugotowane na twardo tydzień.
Pamiętajmy o tym, aby przed zamrożeniem wychłodzić potrawę zupełnie, aby zamrażarka nie zużywała dodatkowo energii. No i oczywiście nie zamrażać jedzenia już raz odmrażanego.