Wybieraj mądrze wodę, którą pijesz

Ciągle słyszy się, że trzeba pić wodę. Dużo wody, codziennie. Jest to święta prawda, jednak wybierając wodę na półce w sklepie dobrze jest zwrócić uwagę na to jaki rodzaj kupujemy. Od tego co wybierzemy, zależy jaka ilość pożądanych minerałów trafi do naszego organizmu.

Kluczowe przy wyborze wody jest to, czy jest to woda źródlana czy mineralna.

•    Woda źródlana

Zawartość składników mineralnych w niej nie przekracza 400 mg/l. Jest czysta sama w sobie pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, nie była uzdatniana, jej źródło jest zabezpieczone przed czynnikami zewnętrznymi. Jednakże prócz czystości nie posiada wiele walorów zdrowotnych. Picie jej w dużej ilości może wręcz doprowadzić do wypłukania cennych składników z organizmu.

•    Woda mineralna

Ten rodzaj wody butelkowanej zawiera powyżej 1000 mg/l składników mineralnych. Rozróżnia się tutaj nisko, średnio i wysokozmineralizowaną. Najbezpieczniej jest konsumować tę średniozmineralizowaną ( 500 – 1500 mg/l). Bardzo duża zawartość składników mineralnych jest wskazana sportowcom i osobom ciężko pracującym.

•    Woda lecznicza

Jej picie wskazane jest po konsultacji z lekarzem, ze względu na silne stężenie jednego lub kilku składników mineralnych. Na własną rękę lepiej nie ryzykować, ponieważ można bardziej sobie zaszkodzić niż pomóc.

•    Wody smakowe

Bywają smaczne, ale niestety niezbyt zdrowe i dietetyczne. Nazywane współczesną oranżadą. Przygotowywane na bazie wody źródlanej zawierają dodatki w postaci cukru, benzoesanu sodu, regulatorów kwasowości, kwasu cytrynowego i aromatów.

Może Ci się również spodoba