Nie należy zapominać o myciu owoców i warzyw
Kwestia mycia owoców i warzyw bywa tematem kontrowersyjnym. Część ludzi uwielbia truskawki wprost z krzaka a ich umycie uważa zbędną fanaberię . Być może byłoby to słuszne podejście, ponieważ jest to naturalne. Jednak w dobie zanieczyszczeń które są wszędzie, pestycydów i środków konserwujących należy być bardziej ostrożnym.
Owoce i warzywa kupowane w sklepach często były transportowane na długich trasach, więc także obsypywane środkami w celu przedłużenia trwałości. Przed ich konsumpcją dobrze jest umyć je dokładnie, aby wraz z cennymi witaminami nie zjadać szkodliwych związków chemicznych.
Czy wystarczy sama woda? Aby pozbyć się jakiejś części niepożądanych substancji na pewno pomoże. Jednak poniżej przedstawimy przepisy na roztwory którymi można myć warzywa i owoce w sposób przyjazny dla środowiska i dający nam poczucie bezpieczeństwa, że usunęliśmy większość niechcianych składników z ich powierzchni.
Spray do owoców i warzyw
Wystarczy wymieszać: szklankę wody, 2 łyżki octu, 1 łyżkę soku z cytryny. Roztwór umieścić w butelce, wstrząsać przed użyciem i spryskiwać owoc lub warzywo. Następnie spłukać.
Roztwór do namaczania
Składniki: 4 szklanki wody, ¼ szklanki octu, 2 łyżki soli. Wymieszać wszystko i umieścić w dużej misce wraz z owocami lub warzywami oraz pozostawić na 30 minut. Przed zjedzeniem odcedzić płyn i opłukać.