Migdały jako zdrowa, pożywna i smaczna przekąska

Migdały pochodzą najprawdopodobniej ze Środkowej Azji lub Chin. Są to jadalne owoce migdałowca zwyczajnego.

Można kupić je w różnych formach: w całości w brązowej delikatnej łupince, obrane z tejże łupinki, jako płatki lub wiórki. Pasują jako uniwersalny dodatek do potraw słodkich jak i wytrawnych, ale można je zjadać także bezpośrednio.

Garść migdałów pokrywa aż połowę dziennego zapotrzebowanie na witaminę E, dodatkowo uzupełnia dietę o sporą ilość wapnia, magnezu i cynku. Są źródłem łatwo przyswajalnego białka.  Ponadto posiadają właściwości lecznicze, dlatego wykorzystywane są przez przemysł farmaceutyczny oraz w kosmetyce.

Nie da się ukryć faktu, że migdały zawierają dużo tłuszczów. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, co sprzyja obniżeniu poziomu „złego cholesterolu” (LDL) na rzecz podwyższenia „dobrego” (HDL). Najlepiej jest jednak starać się spożywać migdały bez poddawania ich działaniu wysokiej temperatury. Obróbka termiczna sprawia, że wytwarzają się kwasy tłuszczowe trans, które wpływają dokładnie odwrotnie – podwyższają poziom LDL w organizmie.

Może Ci się również spodoba