Zdrowe kiełki możesz wyhodować w domu
Kiełki to rośliny w początkowej fazie wzrostu, które w zależności od rodzaju rośliny można spożywać na zimno lub na ciepło. Stanowią wartościowe uzupełnienie diety. Różnego gatunku kiełki można dostać w wielu sklepach spożywczych.
Są bogatym źródłem składników pokarmowych a na wiosnę dodadzą nam nowej energii.
Interesujące właściwości poszczególnych rodzajów:
• Trzydniowe kiełki brokułów są stosowane w profilaktyce przeciwnowotworowej
• Kiełki lucerny zawierają żelazo i łatwo przyswajalne białko – świetny sposób na uzupełnienie tych składników w diecie wegetariańskiej
• Kiełki soczewicy są źródłem kwasu foliowego – naturalne uzupełnienie dla kobiet w ciąży
Do czego można stosować kiełki?
Zastosowań jest wiele. Najprostszym sposobem jest spożywanie kiełek bezpośrednio na kanapce. Można także wzbogacać nimi zupy, mieszanki warzyw, sałatki oraz tworzyć z nich pasty lub sosy.
Jeśli chcesz wyhodować kiełki w domu, zwróć uwagę na to gdzie kupujesz nasiona. Nasiona które dostaniesz w sklepach ogrodniczych są przeznaczone do wysiewania w gruncie i zwykle zawierają szkodliwe środki konserwujące. Najlepszym rozwiązaniem jest kupienie wysokiej jakości nasion z hodowli organicznej, specjalnie przeznaczonych do uprawy kiełek.