Domowy bulion z obierek
Ponownie nawiążemy do maksymalnego wykorzystywania warzyw, czyli sposób na to jak nie zmarnować połowy rośliny i zaoszczędzić pieniądze.
Bardzo łatwo jest używać kupowanych, gotowych kostek rosołowych. Aczkolwiek zamiast kupować, można własnoręcznie wykonać odpowiednik takiego bulionu. W ten sposób unikniemy sztucznych dodatków i będziemy kontrolować zawartość soli w potrawie.
Jak wykonać
Zaczynamy od zimnej wody do przygotowania bulionu. Używamy tych obierek, które posiadamy. Nie zaleca się stosowania warzyw o dużej zawartości skrobi jak ziemniaki. A także liści selera, ponieważ nadają bardzo gorzkiego smaku. Należy pamiętać, aby warzywa były dokładnie zalane wodą. Jeśli mamy ochotę, można wzbogacić wywar dodając uprzednio skarmelizowane warzywo, np. cebulę. Kwestią zupełnie dowolną jest dodanie przypraw.
Po dokładnym przegotowaniu bulionu należy odcedzić skrawki od części płynnej. Na tym etapie świetnie sprawdzi się gaza, która oddzieli nawet te szczególnie małe części warzyw.
Do czego można użyć bulionu?
Niemal do wszystkiego. Jako baza do zupy, sosu, gulaszu oraz jako dodatek do gotowania ryżu, kaszy, itp.
Dodatkowym pozytywnym efektem jest zmniejszenie ilości odpadów w domu. Składniki na bulion można mrozić w porcjach, albo zamrażać już gotowy płyn.