Nie wyrzucaj obierek z ziemniaków

Ziemniak to warzywo bogate w wiele witamin i substancji odżywczych, ale aby trafiły one do naszego organizmu należy umiejętnie przyrządzać z niego potrawy. Zwykle zaczynamy od tego, że pozbywamy się skórki z ziemniaka. Następnie wkładamy do garnka, gotujemy do miękkości, wodę wylewamy i pozostają nam do zjedzenia czyściutkie węglowodany.

A gdyby tak wyciągnąć z tego ziemniaka więcej?

Możemy na przykład zrobić bardzo zdrowy bulion. Buliony można wykorzystywać w kuchni dowolnie – jako baza do sosów, zup, lub ugotować w bulionie ryż czy makaron aby były smaczniejsze.
Bulion powstaje oczywiście przy okazji. Ziemniaki na obiad można przygotować osobno a obierki w osobnym garnku ugotować z innymi warzywami. Uprzednio dokładnie szorując ziemniaki przed obraniem. Warzywa w towarzystwie których gotujemy bulion można dobierać dowolnie. Być może zostały resztki brokułów z wczoraj. Jednak standardowe  składniki to: cebula, marchewka, seler, czosnek, sól, pieprz.

Z wywarem z powyższych składników można postąpić dwojako. Odsączyć warzywa i pozostawić sam płyn lub wyjąć niejadalne części ( tj.obierki) i zmiksować całość.

Może Ci się również spodoba