Stewia – słodko i bez kalorii

Wiadomo nie od dziś, że biały cukier nie sprzyja naszemu zdrowiu a osoby będące na diecie unikają go jak ognia. Jednak co zrobić, kiedy bez słodkości nie możemy się obyć?

Z pomocą może przyjść nam roślina o wyjątkowo słodkich liściach- stewia. Można z powodzeniem stosować ją jako zamiennik klasycznego cukru, bez przyjmowania dodatkowych kalorii. Jest ok. 250-450 razy słodsza od sacharozy.

Dotychczas najpopularniejsza w Ameryce Południowej, europejską karierę rozpoczęła we Francji. W Polsce dopuszczona legalnie jako środek spożywczy jest od niedawna. Posiada 150 gatunków, ale tylko jeden, tj. Stevia rebaudiana posiada właściwości dzięki którym można używać jej jako słodzik.
Dodatkowe zalety jej spożywania stanowi korzystny wpływ na nadciśnienie i cukrzycę.

Cechy charakterystyczne:

•    Naturalna
•    Bezkaloryczna
•    Rozpuszczalna w wodzie i alkoholach
•    Odporna na wysoką temperaturę (do 200 st. C)
•    Nie powoduje próchnicy zębów
•    Nie zmienia poziomu cukru we krwi
•    Możliwa w uprawie w domu
•    Można przechowywać ją dłuższy czas

Dzięki powyższym właściwościom ma szerokie zastosowanie. Z powodzeniem można używać jej do ciast, deserów, napojów i innych dań.

Stewię można kupić w różnorakich formach. Począwszy od liści z których można zrobić słodki wywar, przez susz z tychże liści, w drażetkach, saszetkach, skończywszy na gotowym do użytku płynie słodzącym.

Może Ci się również spodoba