Prozdrowotne właściwości białej gorczycy
Gorczyca biała (Sinapis alba) pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i Azji. Stosowana jest w lecznictwie oraz w kuchni, co powoduje że jest już uprawiana w wielu krajach. Właściwości lecznicze posiadają nasiona gorczycy. Zawierają w sobie olejki lotne, tłuszcze, glikozydy, białka i sole mineralne.
Zastosowanie lecznicze
Jako wypełnienie materacy pomaga na problemy reumatyczne, bóle głowy oraz bóle stawów. Podobne działanie ma poduszka z gorczycą wewnątrz. Nasiona zaczynają działać pozytywnie po ogrzaniu się pod wpływem ciepła ciała, ponieważ wtedy promieniują.
Taką poduszkę można zrobić samemu, przeszywając tradycyjny „jasiek” tak, żeby nasiona rozkładały się równomiernie. Własnoręcznie wykonana może być świetnym ekologicznym prezentem.
Napar z gorczycy stosowany jest do płukania ust w celu złagodzenia podrażnień i działa antybakteryjnie.
Z olejku gorczycowego produkowane są plastry łagodzących bóle reumatyczne i przeziębienia oraz maści i preparaty przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Zastosowanie w kuchni
Gorczyca biała ma gorzkawy smak , który spowodowany jest przez substancję zwaną synapiną. Najpopularniejsza jest jako składnik musztard. Dawniej szerzej stosowano gorczycę do produkcji oleju.
Spożywanie gorczycy wspomaga trawienie, co sprzyja dodawaniu jej do ciężkostrawnych potraw. Gorczycę można stosować jako środek konserwujący, ze względu na silne właściwości bakteriobójcze.