Mrozić zamiast wyrzucać

Jest kilka sposobów aby dbać o to aby żadne jedzenie w domu się nie zmarnowało. Jednym z nich jest zamrażanie. Jednak nie wszystko i w każdym stanie nadaje się do włożenia do zamrażarki.

Przed zamrożeniem dobrze jest podzielić potencjalna mrożonkę na porcje. Dzięki temu pożywienie będzie równomiernie zamrożone a my możemy wyjmować i rozmrażać tylko tyle, ale faktycznie jest nam potrzebne.

Co zamrażać

Produkty w zamrażarce zwykle są przechowywane w temperaturze ok. – 18 st. C. W tych warunkach można trzymać:

•    Owoce – przez około pół roku
•    Potrawy mięsne i warzywne, zupy – 2-3 miesiące
•    Smażone mięso – 4 miesiące

Czego zamrażać nie wolno

Nie poleca się zamrażać jajek lub potraw je zawierających. Świeże jajka można przechowywać w lodówce ok. 3 tygodni, a ugotowane na twardo tydzień.

Pamiętajmy o tym, aby przed zamrożeniem wychłodzić potrawę zupełnie, aby zamrażarka nie zużywała dodatkowo energii. No i oczywiście nie zamrażać jedzenia już raz odmrażanego.

Może Ci się również spodoba