Szerokie zastosowanie mniszka lekarskiego

W ostatnim czasie już można dostrzec tę roślinę w dużej liczbie na trawnikach, polach i łąkach. Mniszek lekarski popularnie zwany mleczem, może być nie tylko niechcianym chwastem. Okazuje się, że może być świetnym suplementem diety o szerokim działaniu.

Niektóre z jego właściwości:

– pozytywny wpływ na wątrobę
– wzmocnienie układu odpornościowego
– poprawa trawienia i wchłaniania substancji odżywczych
– ułatwione przyswajanie cukrów i tłuszczów
– regulacja poziomu cholesterolu

Najłatwiej jest zrobić wywar. Miksturę przyrządza się łatwo i nie wymaga to wiele czasu. Wystarczy zebrać kwiaty mniszka, połączyć z wodą i gotować kilka minut. Dobrze jest zwrócić uwagę na miejsce zebrania rośliny, aby było stosunkowo wolne od zanieczyszczeń. Dla smaku można dosłodzić wywar dowolnie, np. brązowym cukrem lub miodem.
Inną możliwością jest przygotowanie syropu. W tym celu potrzebne są kwiaty zebrane na początku kwitnienia. Ok. 250 sztuk łączymy z 1 litrem wody i gotujemy 5 minut. Odstawiamy garnek na godzinę a następnie odcedzamy. Ponownie gotujemy, tym razem znacznie dłużej ( 3-5 godzin), mieszając i uważając aby odwar nie kipiał. Dodajemy 1 kg cukru oraz sok z cytryny i rozlewamy do butelek.
Ciekawą propozycją jest sałatka ze szpinaku i mniszka lekarskiego. Mieszamy ze sobą po 20 dag liści szpinaku i mniszka i podajemy z sosem. Sos przygotowujemy z 1 łyżki cytryny, 3 łyżek oleju, 1 ząbka czosnku, odrobiny miodu i szczypty soli.

Może Ci się również spodoba