Sypana herbata to bardziej ekologiczny i tańszy wybór

Herbata sypana czy w pojedynczo pakowanych torebkach – dylemat między wygodą a różnicą w smaku oraz tworzeniem dodatkowych odpadów. Napój z liści herbacianych znany jest od ponad 5 000 lat i dopiero na początku XX wieku herbatę zapakowano w małe woreczki.

Jakość
Przede wszystkim najwyższą jakość ma nadal herbata sypana. Proces produkcji zapewnia jej świeżość przez co smak jest bogatszy i głębszy.

Koszty
Mniej zapłacimy za tę samą ilość herbaty sypanej, niż gdybyśmy ją kupili w torebeczkach. Jest mniej-więcej o 60% tańsza. Nie jest to nic niezwykłego, ponieważ ta pakowana pojedynczo wymaga więcej pracy oraz materiałów do jej wyprodukowania.

Proces parzenia
W przypadku torebeczek sprawa jest prosta. Wystarczy je włożyć do kubka lub szklanki i zalać wodą o temperaturze dostosowanej do danego rodzaju herbaty. Natomiast sypana herbata daje o wiele więcej możliwości oraz tworzy pewną tradycję przygotowywania napoju. Liście można dowolnie łączyć tworząc oryginalną mieszankę. Specjalne czajniczki, zaparzacze, mieszadełka – to wszystko sprawia, że picie herbaty kojarzy się z pozytywną atmosferą i staje się elementem kultury.  Wielorazowego użytku sprzęty związane z przygotowywaniem herbaty eliminują jednorazowe torebki, więc unikamy niepotrzebnego produkowania odpadów oraz zmniejszamy zużycie energii podczas procesu jej powstawania.

Zaparzacz do herbaty Bodum

Zaparzacz do herbaty Bodum

Koziol Zaparzacz do herbaty MIMMI Zielony

Koziol Zaparzacz do herbaty MIMMI Zielony

Może Ci się również spodoba