Sypana herbata to bardziej ekologiczny i tańszy wybór

Herbata sypana czy w pojedynczo pakowanych torebkach – dylemat między wygodą a różnicą w smaku oraz tworzeniem dodatkowych odpadów. Napój z liści herbacianych znany jest od ponad 5 000 lat i dopiero na początku XX wieku herbatę zapakowano w małe woreczki.
Jakość
Przede wszystkim najwyższą jakość ma nadal herbata sypana. Proces produkcji zapewnia jej świeżość przez co smak jest bogatszy i głębszy.
Koszty
Mniej zapłacimy za tę samą ilość herbaty sypanej, niż gdybyśmy ją kupili w torebeczkach. Jest mniej-więcej o 60% tańsza. Nie jest to nic niezwykłego, ponieważ ta pakowana pojedynczo wymaga więcej pracy oraz materiałów do jej wyprodukowania.
Proces parzenia
W przypadku torebeczek sprawa jest prosta. Wystarczy je włożyć do kubka lub szklanki i zalać wodą o temperaturze dostosowanej do danego rodzaju herbaty. Natomiast sypana herbata daje o wiele więcej możliwości oraz tworzy pewną tradycję przygotowywania napoju. Liście można dowolnie łączyć tworząc oryginalną mieszankę. Specjalne czajniczki, zaparzacze, mieszadełka – to wszystko sprawia, że picie herbaty kojarzy się z pozytywną atmosferą i staje się elementem kultury. Wielorazowego użytku sprzęty związane z przygotowywaniem herbaty eliminują jednorazowe torebki, więc unikamy niepotrzebnego produkowania odpadów oraz zmniejszamy zużycie energii podczas procesu jej powstawania.

Zaparzacz do herbaty Bodum

Koziol Zaparzacz do herbaty MIMMI Zielony