Sok tłoczony jest zdrowszy

Wiele sklepów oferuje różne rodzaje soków i czasem naprawdę ciężko dokonać wyboru. Dylematy są liczne: napój czy nektar, ile procent owoców zawiera, jakie ma dodatki, konserwanty, i wiele, wiele innych.
Tymczasem kilka słów o sokach tłoczonych. Można je kupić już coraz częściej, jednak ich cena jest niemała. Najbardziej charakterystyczną cechą tłoczonego soku jest mętność.

Sok tłoczony czy z sokowirówki?

Od niedawna można na polskim rynku kupić domowe wytłaczarki soków. Są one lepszym rozwiązaniem niż tradycyjne sokowirówki, ponieważ ta ostatnia powoduje częściową utratę wartości odżywczych oraz przyspiesza biodegradację soku.

Firmy zajmujące się produkcją soków tłoczonych są często przedsiębiorstwami rodzinnymi. Soki przygotowywane są wtedy z owoców uprawianych lokalnie, co zmniejsza negatywny wpływ na środowisko.

Czy warto zamienić sok z kartonu na tłoczony?

Soki otrzymywane tą metodą są szczególnie smaczne, ponieważ mocno zbliżone do naturalnego smaku owoców. Większa zawartość witamin i minerałów niż w tradycyjnych kartonach też przemawia na ich korzyść.
Posiadają jednak wadę. Tłoczone soki są często sprzedawane w dużych pojemnikach (np.5 l) z kranikiem lub mniejszych, ale niezakręcanych. Po otwarciu pojemnika należy spożyć sok w ciągu 14 dni, aby się nie zepsuł. Wielkość pojemnika nie jest poręczna tak jak butelka, jednak przy odrobinie wysiłku można taki sok przelać do mniejszej butelki i wziąć ze sobą wychodząc z domu.

Może Ci się również spodoba