Kuchenka słoneczna – gotowanie i pieczenie z pomocą energii słonecznej

Idea kuchenki słonecznej jest bardzo prosta. Tak samo jak panele słoneczne przetwarza energię ze słońca na energię cieplną, tyle że tutaj wykorzystujemy ją do gotowania i pieczenia. Taki sprzęt sprawdza się dobrze tam, gdzie zwykle używane są turystyczne kuchenki gazowe, czyli pod namiotem, na campingu, wycieczce, na działce.

Zasada działania polega na tym, że promienie słoneczne są absorbowane na ciemnej powierzchni. Aby temperatura była wysoka koncentruje się promienie w konkretne miejsce przy pomocy różnorakiego ustawienia powierzchni odbijających światło. Sposób działania jest dość podobny do zabaw z dzieciństwa kiedy np. przy pomocy lupy przepalało się sznurówki.  Ponadto wykorzystuje się jeszcze tzw. efekt szklarniowy, poprzez umieszczenie urządzenia w szklanym opakowaniu lub zwyczajnie używając pokrywki.

Znane są trzy typy kuchenek słonecznych

Typ pudełkowy wykorzystuje odblaskowe płaskie powierzchnie skupiające światło wewnątrz pudełka, które jest izolowane i oszklone. W ten sposób można gotować powoli, ale równomiernie.

Typ panelowy pozwala na gotowanie mniejszej objętościowo potrawy, ale szybciej. Ma wiele odbijających powierzchni płaskich i skupia w centralnej części energię cieplną.

Kuchenka słoneczna typu parabolicznego ma największą moc. Reflektor paraboliczny skupia promienie do tego stopnia, że potrafi nawet zapalić drewno w kilka sekund. Stosuje się podgrzewanie garnka od spodu. Przy użyciu pieca słonecznego tego typu można przygotować dużo potraw w krótkim czasie.

Używając pieca słonecznego trzeba pamiętać, że korzystanie z niego nie jest możliwe przy zachmurzonym niebie. Podczas gotowania czy pieczenia trzeba zmieniać ustawienie sprzętu co około 30 minut, aby kuchenka działała efektywnie. Prawidłowo padające słońce powinno dawać cień jednakowej wielkości z lewej i prawnej strony pieca.

Może Ci się również spodoba