Kalafior – wykorzystaj go bardziej!

Kalafior to warzywo o licznych walorach zdrowotnych. Jest dobrym źródłem witamin A, C, K oraz witamin z grupy B. Obecność w jego składzie związku o nazwie sulforafan sprawia, że to niepozorne warzywo posiada właściwości przeciwnowotworowe.  Dodatkowo kalafior jest niskokaloryczny – 100 gramów to zaledwie ok. 30 kcal.

Tradycyjnie przygotowując kalafior zjadamy zwykle jego środek, czyli różyczki. Tym sposobem liście i głąb idą do śmieci. A moglibyśmy z powodzeniem wykorzystać całość. Poniżej przykłady dwóch potraw, dzięki którym żadna część kalafiora się nie zmarnuje.

•    Zupa
Liście i głąb umyć i pokroić w drobną kostkę. Użyć wody z gotowania kwiatu kalafiora. Dołożyć 2-3 ziemniaki oraz koperek. Zabielić śmietaną. Dodatkowo można część zmiksować, aby powstał krem.

•    Sałatka
Używamy głąba i łodyg kalafiora w postaci surowej. Dodajemy jabłko, ogórek, kukurydzę, sałatę lodową i szczypiorek. Mieszamy i doprawiamy sosem – dobrze sprawdza się sos winegret.

W ten sam sposób można wykorzystać dotychczas wyrzucane części brokułów.

Może Ci się również spodoba