Jedz zupy na zdrowie

Wraz z nadejściem wiosny zyskujemy łatwiejszy dostęp do warzyw,  a dodatkowo są one znacznie tańsze niż zimą. O tej porze roku nie jesteśmy skazani na warzywa z mrożonek, co stanowi świetną zachętę do częstszego przygotowywania zup.

Zwykle zupę jada się na pierwsze danie, ale odpowiednio przygotowana może z powodzeniem być pełnowartościowym i sycącym daniem głównym. Smaków i rodzajów zup są niezliczone ilości, zatem eksperymentować można do woli.
Oczywiście należy pamiętać, że najzdrowsze są te, do których przygotowania nie używamy żadnych sproszkowanych produktów.

Zalety zup

•    Bomba witaminowa dla organizmu
•    Szybkie i łatwe w przygotowaniu
•    Dobre jako przekąska jak i danie główne – w zależności od użytych składników
•    Możliwość przygotowania na 2-3 dni
•    Dietetyczne
•    Nawadniają organizm
•    Rozgrzewają

O czym warto pamiętać podczas gotowania zupy

•    Dodawaj soli pod koniec gotowania – posolona na samym początku woda nie pozwala jarzynom uwolnić swojego naturalnego smaku
•    Jeśli chcesz pozbyć się tłuszczu z zupy, użyj lodu. Zawijając lód np. na gazie i dotykając powierzchni wody zbierzemy przyczepiony do materiału zbędny tłuszcz.
•    Zamiast mąki do zagęszczania zupy możesz użyć kaszki kukurydzianej lub zwyczajnie zmiksować część warzyw

Może Ci się również spodoba