Jedz zupy na zdrowie

Wraz z nadejściem wiosny zyskujemy łatwiejszy dostęp do warzyw, a dodatkowo są one znacznie tańsze niż zimą. O tej porze roku nie jesteśmy skazani na warzywa z mrożonek, co stanowi świetną zachętę do częstszego przygotowywania zup.
Zwykle zupę jada się na pierwsze danie, ale odpowiednio przygotowana może z powodzeniem być pełnowartościowym i sycącym daniem głównym. Smaków i rodzajów zup są niezliczone ilości, zatem eksperymentować można do woli.
Oczywiście należy pamiętać, że najzdrowsze są te, do których przygotowania nie używamy żadnych sproszkowanych produktów.
Zalety zup
• Bomba witaminowa dla organizmu
• Szybkie i łatwe w przygotowaniu
• Dobre jako przekąska jak i danie główne – w zależności od użytych składników
• Możliwość przygotowania na 2-3 dni
• Dietetyczne
• Nawadniają organizm
• Rozgrzewają
O czym warto pamiętać podczas gotowania zupy
• Dodawaj soli pod koniec gotowania – posolona na samym początku woda nie pozwala jarzynom uwolnić swojego naturalnego smaku
• Jeśli chcesz pozbyć się tłuszczu z zupy, użyj lodu. Zawijając lód np. na gazie i dotykając powierzchni wody zbierzemy przyczepiony do materiału zbędny tłuszcz.
• Zamiast mąki do zagęszczania zupy możesz użyć kaszki kukurydzianej lub zwyczajnie zmiksować część warzyw